Amintiri de la domnul profesor Mircea Cercel

Mircea Cercel ne-a fost tare drag.
Şi stăruie adânc în gândurile noastre.
Ca descendent al familiei de învăţători de prin păr­ţile Neamţului. Ca iubitor şi preţuitor al vieţii. Ca înte­meietor şi făuritor de şcoală, ca priceput şi responsabilizat în ale educaţiei.
Da, Mircea stăruie în gândurile noastre.
Pentru a fost o vreme şi cu noi. A stat un timp şi aici.
Pentru în locul acesta au rămas urma glasului, urma paşilor, urma fiinţei lui. Au rămas împreună cu zbaterile de înălţare şi aşezare a Colegiului Dumitru Mangeron.
            S-au condensat în imaginea de început a Liceului Mecanic, în amintirea şcolilor pe care le-a condus şi pe care nu le vom mai aminti. Pentru ele se afla pentru totdeauna în acte şi în inimile celor care l-au cunoscut, care i-au oferit spri­jin şi l-au admirat.
Da, Mircea Cercel ne-a fost tare drag.
Dar n-a fost destul cu noi. N-a stat destul aici.
Şi-a lăsat însă, într-un fel, viaţa continue.
A lăsat aici, câte puţin, din toate câte au fost ale lui.
Statura impresionantă. Iubirea de frumos şi de lucrul bine făcut. Minuţia şi pretenţia faţă de sine, privirea albastră, discreţia, distincţia şi rafinamentul. Zâm­betul şi râsul. Într-un anume fel. Numai ale lui. Hotărârea şi curajul. Petrecerile cu el care luminau şcoala. Momentele de dispoziţie şi generozitate care consolidau corpul didactic, estompau trecătoarele tensiuni şi asimilau noii veniţi, toamna, la şcoala. Senzaţia pe care o degaja. Gesturile lui largi şi vorba cu tusa moldove­nească. Gesturile acelea ale omului liber de constrângerile funcţiei şi de presiunile vremii. Vorba aceea, a fiinţei trecătoare şi încărcată de adâncimile perene din li­rica lui Blaga
”O, vreau joc, cum niciodată n-am jucat !
Să nu se simtă Dumnezeu
în mine
un rob în temniţă încătuşat”
Aşa e. Mircea Cercel ne-a fost tare drag.
Pentru că ştia să cultive prieteniile. Avea vocaţia lor. Şi se încărca de febra comunicării într-un fel copilăresc şi tare înţelept.  Pentru că avea datele boieriei într-un sens profund. În felul cum se îmbrăca la şcoala. În felul în care se pregătea de vânătoare. În modul în care stăpânea volanul, nerăbdător să ajungă repede şi cât mai departe, în inima naturii, însoţit de câini şi hăitaşi. În plăcerea cu care fă­cea surprize la masa bogată în fineţuri vânătoreşti, sub privirea complice a distin­sei sale soţii.
Da, Mircea Cercel stăruie. Aici, aproape de noi.
Prin fiul pe care şi l-a dorit domn al pădurii, ca inginer silvic. Prin angelica lui fiică, acum, ca şi el, dăscăliţa. Prin cei apropiaţi. Care ştiu cât de mare cunos­cător al tainelor naturii era, ce peripeţii trăia şi ce fermecător le însufleţea povestindu-le. Prin amintirea felului în care ştia să-şi respecte fără umilinţă su­periorii şi să-şi iubească fără rezerve colegii. Prin alura de bărbat sigur de sine, de „von viveur”, adulat de familie şi prieteni. Prin tot şi toate câte au fost ale lui şi au devenit, atât cât s-a putut, şi ale noastre.
Din această pricină, şi din multe altele, Mircea Cercel ne-a fost tare drag. Şi stăruie în gândurile noastre. Dar, din motive neînţelese încă, n-a fost destul cu noi. N-a stat destul aici. Şi-a lăsat însă, într-un anume  fel, viaţa să continue. A lăsat aici, tare mult, şi tare puţin din toate. Din toate câte au fost ale lui. 
Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.